N14 PROMOTOR ZDROWIA >> N15 PRZETWÓRCA >> N16 BRAT
N14 PROMOTORKA ZDROWIA >> N15 PRZETWÓRCZYNI >> N16 SIOSTRA
N15 ●
PRZETWÓRCA
PRZETWÓRCZYNI
Przetwórca to zuch, który robi przetwory.
Przetwórczyni to zuchenka, która robi przetwory.
WYMAGANIA
1. Zrobił własne przetwory. Poczęstował inne zuchyi jednym z nich.
2. Ususzył sezonowe owoce, warzywa lub grzyby.
3. Wykorzystał swoje przetwory do przygotowania dowolnego posiłku.
4. Poznał sposoby konserwacji żywności.
5. Estetycznie ozdobił swoje przetwory, podając ich nazwę i datę przygotowania.
1. Zrobiła własne przetwory. Poczęstowała inne zuchenki jednym z nich.
2. Ususzyła sezonowe owoce, warzywa lub grzyby.
3. Wykorzystała swoje przetwory do przygotowania dowolnego posiłku.
4. Poznała sposoby konserwacji żywności.
5. Estetycznie ozdobiła swoje przetwory, podając ich nazwę i datę przygotowania.
KOMENTARZE
Warto wyjaśnić zuchom jak rozpoznać, czy przetworzony produkt jest przydatny do spożycia. Dobrze utrwalony słoik powinien wydać charakterystyczny dźwięk “pyknięcia” przy odkręcaniu oraz nie mieć widocznych oznak pleśni.
Ad 1. Przykładowo: dżem, ogórki, jogurt, kompot. Wódz dba o przestrzeganie higieny podczas częstowania innych przysmakiem.
Ad 5. Przykładowo: dobrał materiał na przykrywkę, wykonał ozdobną etykietę.
spożycia. Dobrze utrwalony słoik powinien wydać charakterystyczny dźwięk “pyknięcia” przy odkręcaniu oraz nie mieć widocznych oznak pleśni.
Ad 1. Przykładowo: dżem, ogórki, jogurt, kompot. Drużynowa dba o przestrzeganie higieny podczas częstowania innych przysmakiem.
Ad 5. Przykładowo: dobrała materiał na przykrywkę, wykonała ozdobną etykietę.